1

Téma: Separátor metanolu

Zdravím. Mám takú "aktuálnu" otázku. Na akom princípe funguje, neviem či to dobre nazvem, sparátor metanolu
, ktorý je namontovaný pred kondenzátorom (chladičom)? Je niečo v ňom, alebo je to iba prázdna nádoba?

2

Re: Separátor metanolu

Odlučovač metylu, tak jak ho popisuješ (nádoba mezi víkem a chladičem) je v podstatě prázdná nádoba, umístěná ve vzestupné části vedení. Funguje celkem spolehlivě, ale předpokládá se jistá znalost technologického postupu pálení. Spodní vedení (trubka) zasahuje dovnitř nádoby (asi do 1/2 výšky), potom končí a horní vedení je našroubované přímo na horní víko nádoby. Princip spočívá v nižší teplotě varu metylu (64,7°C) než etylu (78.3°C).
Metyl se tedy při zahřívání z kvasu odpařuje dříve, páry stoupají vzhůru, a na stěnách odlučovače zkondenzují, protože je tam chladněji než těch 64°C. Kondenzát steče po stěnách dolů na dno odlučovače. Pokud se správně topí (nepřekročí se teplota varu etylu), v určitou dobu je už veškerý metyl odpařen a "nic neteče". To je ten správný čas pro vypuštění jedovatého kondenzátu z odlučovače, zvýšení teploty nad 78°C a začít destilovat etylalkohol. :-)

3

Re: Separátor metanolu

Mám také otázku: v textech o pálení se hovoří o "úkapu" a "dokapu", tzn. cca první litr pálenky se vylévá kvůli vydestilovaným "ostrotám" z kvasu. Jsou to těkavé složky s vysokým obsahem nepříjemných vůní a chutí. A "dokap" to je zase na konci, kdy už neteče alkohol, ale spíš jen vyšší mastné kyseliny, opět chutově nepříjemné, kyselé, s "ocasem, a pod.
V moderní pálenici ale nic takového nedělají....destilát mi tekl hned od začátku jen asi 60% (tedy žádný náběh s 80%), páleničář se divil že to chci vylévat....a na konci zase-teklo mi to pořád kolem 25-20%, kyselé to nebylo, kdy tedy vlastně přestat pálit?

4

Re: Separátor metanolu

Ďakujem za odpoveď. K vašej otázke:No z mojej skúsenosti poviem iba to že ja vždy vylievam cca 7dcl-1l "úkapu", samozrejme až po druhom pálení a "ťahám" to do cca 30%. Pod 30% tam už nedávam. To čo je pod 30% ťaham do nejakých 20% ale to dávam na bok a dolejem to do ďalšieho pálenia.

5

Re: Separátor metanolu

Jan napsal:

Mám také otázku: v textech o pálení se hovoří o "úkapu" a "dokapu", tzn. cca první litr pálenky se vylévá kvůli vydestilovaným "ostrotám" z kvasu. Jsou to těkavé složky s vysokým obsahem nepříjemných vůní a chutí. A "dokap" to je zase na konci, kdy už neteče alkohol, ale spíš jen vyšší mastné kyseliny, opět chutově nepříjemné, kyselé, s "ocasem, a pod.
V moderní pálenici ale nic takového nedělají....destilát mi tekl hned od začátku jen asi 60% (tedy žádný náběh s 80%), páleničář se divil že to chci vylévat....a na konci zase-teklo mi to pořád kolem 25-20%, kyselé to nebylo, kdy tedy vlastně přestat pálit?

zrejme sa jednalo o jednofazove palenie kde sa pali iba raz a nepali sa najprv vodka a potom z vodky slivovica...tymto sposobom sa tie osroty dostavaju z kvasu trosku inym sposobom smile

6

Re: Separátor metanolu

Jan napsal:

Odlučovač metylu, tak jak ho popisuješ (nádoba mezi víkem a chladičem) je v podstatě prázdná nádoba, umístěná ve vzestupné části vedení. Funguje celkem spolehlivě, ale předpokládá se jistá znalost technologického postupu pálení. Spodní vedení (trubka) zasahuje dovnitř nádoby (asi do 1/2 výšky), potom končí a horní vedení je našroubované přímo na horní víko nádoby. Princip spočívá v nižší teplotě varu metylu (64,7°C) než etylu (78.3°C).
Metyl se tedy při zahřívání z kvasu odpařuje dříve, páry stoupají vzhůru, a na stěnách odlučovače zkondenzují, protože je tam chladněji než těch 64°C. Kondenzát steče po stěnách dolů na dno odlučovače. Pokud se správně topí (nepřekročí se teplota varu etylu), v určitou dobu je už veškerý metyl odpařen a "nic neteče". To je ten správný čas pro vypuštění jedovatého kondenzátu z odlučovače, zvýšení teploty nad 78°C a začít destilovat etylalkohol. :-)

Tak nevím, při pomalém zahřívání  kape do odlučovače jen pár kapek, začne to kondenzovat při 78 stupních, přes chladič, že by tam nebyl metyl? Po celou dobu pálení pomalu kape do odlučovače,  teplota max 82 st.. Ze 45 l rmutu nateklo asi 0.7 l do odlučovače, 1 zkumavka kondenzátu (250 ml) se pak ještě vylije , i když je to  100 proc. alkohol. Nevím, jak to děláte, ale pod těch 78 st. C  nic neteče. Popis je pro druhou destilaci

7

Re: Separátor metanolu

predkozkavladimirarepcika napsal:
Jan napsal:

Mám také otázku: v textech o pálení se hovoří o "úkapu" a "dokapu", tzn. cca první litr pálenky se vylévá kvůli vydestilovaným "ostrotám" z kvasu. Jsou to těkavé složky s vysokým obsahem nepříjemných vůní a chutí. A "dokap" to je zase na konci, kdy už neteče alkohol, ale spíš jen vyšší mastné kyseliny, opět chutově nepříjemné, kyselé, s "ocasem, a pod.
V moderní pálenici ale nic takového nedělají....destilát mi tekl hned od začátku jen asi 60% (tedy žádný náběh s 80%), páleničář se divil že to chci vylévat....a na konci zase-teklo mi to pořád kolem 25-20%, kyselé to nebylo, kdy tedy vlastně přestat pálit?

zrejme sa jednalo o jednofazove palenie kde sa pali iba raz a nepali sa najprv vodka a potom z vodky slivovica...tymto sposobom sa tie osroty dostavaju z kvasu trosku inym sposobom smile

Ještě jsem neviděl pálenici, kde se pálí jednou. Pálí se jednorázově, ale jsou tam 2 kotly, jsou na to normy! To, co teče je druhá destilace.

8

Re: Separátor metanolu

pavlicny napsal:
predkozkavladimirarepcika napsal:
Jan napsal:

Mám také otázku: v textech o pálení se hovoří o "úkapu" a "dokapu", tzn. cca první litr pálenky se vylévá kvůli vydestilovaným "ostrotám" z kvasu. Jsou to těkavé složky s vysokým obsahem nepříjemných vůní a chutí. A "dokap" to je zase na konci, kdy už neteče alkohol, ale spíš jen vyšší mastné kyseliny, opět chutově nepříjemné, kyselé, s "ocasem, a pod.
V moderní pálenici ale nic takového nedělají....destilát mi tekl hned od začátku jen asi 60% (tedy žádný náběh s 80%), páleničář se divil že to chci vylévat....a na konci zase-teklo mi to pořád kolem 25-20%, kyselé to nebylo, kdy tedy vlastně přestat pálit?

zrejme sa jednalo o jednofazove palenie kde sa pali iba raz a nepali sa najprv vodka a potom z vodky slivovica...tymto sposobom sa tie osroty dostavaju z kvasu trosku inym sposobom smile

Ještě jsem neviděl pálenici, kde se pálí jednou. Pálí se jednorázově, ale jsou tam 2 kotly, jsou na to normy! To, co teče je druhá destilace.

Volá sa to kolóna, alebo rektifikačná kolóna. Je tam iba jeden kotol a vďaka deflegmátoru dochádza k opakovaným destiláciám